1 Aralık 2017 Cuma

Haşlama yaz turşusu (kolay turşu)

Haşlama yaz turşusu (kolay turşu)

kolay yaz turşusu dokuzuncubulut
Kolay turşuları severim. Bu şekilde on dakikada hazırladığım salatalık turşumda favorilerim arasındadır. Yaz boyunca bahçemin biberleriyle yaptığım bu haşlama yaz turşusu tarifini fotoğraflamak için biberlerin renklenmesini bekledim. Sarı, kırmızı ve yeşil renkte, çeşitli boy ve acılıkta biberlerlerle hazırladığınızda çok daha lezzetli olmasının yanında masaya getirdiğinizde görüntüsü de muhteşem oluyor. Hatta servis kabının içinde buzdolabında bile her gördüğünüzde sizi gülümsetecek bir güzellikte. Sadece birkaç dakika haşladıktan sonra bir-iki saat dinledirip servis edeceğiniz yaz turşusunun kolay olmakla birlikte çok daha lezzetli olması için püf noktalarını da tarifine ekledim. Yaz turşusunu eminim birçok yerde görmüş hatta denemişsinizdir. Farklı bir tarifle yapıyorsanız, lezzetinin tamamını içindeki baharatlardan alan tarifimle denemek isterseniz eminim aradaki tat ve sunum farkını anlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Haşlama yaz turşusu tarifi
Malzemeler:
  • 500 gram karışık biber
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1/2 çorba kaşığı tane kişniş 
  • 1/2 çorba kaşığı tane karabiber
  • 2 diş sarmısak
  • 1 çorba kaşığı kalın tuz 
       salamura için;
  • 1 su bardağı sirke (hatta ev yapımı sirke)
  • 1/2 yemek kaşığı iri tuz
  • 8-10 diş sarmısak
  • yeteri kadar su (haşlama yaptığınız su daha iyi olur)
  • 4-5 dal dereotu
Hazırlanışı:
  • Çeşitli boylarda ve renklerde aldığınız biberleri yıkadıktan sonra kürdanla delerek hazırlayın. İçine kişniş, defne yaprağı ve tane karabiber ilave edilmiş biberleri örtecek kadar sıcak suya tuzla birlikte biberleri ekleyin. (Bu karışım turuşunun çok daha lezzetli olmasını sağlayacak.) Biberleri sadece diriliğini kaybedene kadar haşlayın. Biberlerin ve baharatların tadını içine çeken haşlama suyunu dökmeden biberleri delikli bir kaşık ya da kepçeyle büyük bir cam kaseye alın. 
  • Salamura; Bütün salamura malzemelerini (daha lezzetli olması için ayırdığınız) haşlama suyu biraz ılınınca (belirtilen miktarını alarak) hep birlikte bir kasede karıştırın. Tadına bakarak gerekirse sirke, tuz, su ve sarmısak miktarını sevdiğiniz gibi ayarladıktan sonra, biberlerin üzerine ilave etmek için bekletin.
  • Servis tabağına aldığınız biberlerin üzerine dereotunu, bir iki tane defne yaprağını ve hazırladığınız salamurayı ekleyin. Salamura suyunun biberlerin tamamını kaplamasına dikkat edin. Yaz turşusunu hava almayan sıkı kapaklı bir kapta bir hafta saklayabilirsiniz tabii hemen bitirmezseniz. Buzdolabında bir-iki saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.  Ağustos 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder