Kuşkonmaz turşusu
Bu tarifi yapmış, fotoğraflamış ama yayınlamamıştım. Madem "Lezzet Dergisi"nde yayınlandı, dokuzuncubulut tariflerinin arasında da yerini alsın o zaman. Kuşkonmaz alışık olduğumuz birturşu tarifi olmamakla birlikte, daha önce denemeyenler için kuşkonmazla ilk tanışma için en uygun tariflerden biri. Kuşkonmaz turşusu bir de fermente mayalanma ile yaptıysanız en favori turşularınızdan biri olacak inanın. En lezzetli zamanı mart ve haziran aylarında olsa da hemen denemek isteyenler marketlerde, pazarlarda bulabilir. Sağlığımıza ne kadar faydalı bir sebze olduğunu ve satın alırken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını, kuşkonmaz çorbasıtarifini okuyarak öğrenebilir, bu bahane ile bu soğuk havalar da, belki çorbasını da denemiş olursunuz.
Probiyotik kuşkonmaz turşusu tarifi
Malzemeler:
- 1 demet kuşkonmaz
- 2-3 adet havuç
- 5 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kişniş
- 1 tatlı kaşığı tane karabiber
- 1 kaç dal kereviz yaprağı
- 2 adet defne yaprağı
Salamurası için;
- 1 litre içme suyu
- 3 çorba kaşığı turşuluk tuz
- 1 küçük su bardağı ev yapımı yoğurt suyu / ya da kefir suyu
- 1 küçük su bardağı eski turşu suyu (varsa)
Hazırlanışı:
Salamura suyu; Suyu kaynatın bir sürahiye dökün. Sıcakken içine tuzu ekleyin eriyene kadar karıştırın. Su soğuduktan sonra yoğurt suyunu (elinizde bu şekilde kurduğunuz turşudan sakladığınız turşu suyu varsa onu da ekleyin) ekleyin. Yoksa sadece yoğurt suyu yeterli. Hepsini iyice karıştırıp bekletin.
- Salamurayı hazırlayın ve bekletin.
- Kuşkonmazların kaba, kalın köklerini kesin. Ardından turşu kavanozuna sığacak boyda kesip hazırlayın. Havuçların kabuklarını kazıyın, uzunlamasına 4 parçaya bölün.
- Buharlı pişirici de, havuç ve kuşkonmazları bir arada; eriyip dağılmayacak, hafif dişe dokunacak şekilde pişirin.
- Steril edilmiş kavanozun altına 1 adet defne yaprağı, sarımsak ve kişniş ile karabiberin yarısını koyun. Kuşkonmaz ve havuçları kavanoza dik olarak düzgünce yerleştirin. Aralara sarımsakları dağıtın. Kalan kişniş ve karabiber tanelerini ilave edin.
- Salamurayı bütün malzemelerin üzerini örtecek şekilde ekleyin, elinizle üstten sebzelere biraz bastırın ve havasını çıkartın. Ardından kapağını sıkıca kapatın.
- 10 gün içinde turşunuz yenmeye hazır olacaktır. Ekim 2010
Bu tarif LEZZET dergisi 2010 Kasım ayı sayısında yayınlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder