1 Aralık 2017 Cuma

Probiyotik karnabahar ve brokoli turşusu

Probiyotik karnabahar ve brokoli turşusu

Evde en çok yapmayı sevdiğim şeylerden biri likör, biri de turşu. Kiler dolabımı açtığımda, meyvelerin ve sebzelerin cam kavanozlardaki o parlak renklerine bakmayı çok seviyorum. Bu sene değişik sebzelerle, değişik tatlarda turşular deneyip, hazır olduklarında beğendiklerimi de sizlerle paylaştım. En sevdiğim baharat ve taze otlarla lezzetlendirdiğim probiyotik (fermente) turşuları, genelde tuz miktarını da az tutarak küçük kavanozlarda hazırladığım için bıkmadan çabucak tüketiyorum. İlk defa denediklerimin olgunlaşmasını ve nasıl bir lezzette olacağını beklemek ise benim için eğlenceli bir süreç oluyor. Kapağını açıp, önce koklayıp sonrasında ilk lokmayı ağzıma attığımda hayal ettiğim gibi bir tatla karşılaşırsam hemen ikinci kavanoz için hazırlıklara başlarım. Daha önce denemediğim bir sebzeden yapılmış turşu görürsem, beğenmezsem kaybedecek birşeyim yok ama, beğenirsem yeni bir lezzetle tanışmış olurum diye hiç tereddüt etmeden denerim. Probiyotik karnabahar ve brokoli turşusunu da sizlere ilk tanıştıranlardan biri olmak benim için ayrıca çok keyifli. Mesela ilk defa geçen sene denediğimkuşkonmaz turşusunu yeniden hazırlamak için, şimdi dört gözle mevsimini bekliyorum. Bu yıl küçük kavanozlarda çok daha fazla yapıp kış için de saklayacağım.
İlk defa denediğim karnabahar ve brokoli turşusu da artık vazgeçemeyeceğim turşulardan biri oldu. Bol sarımsak ve baharatlarla inanılmaz lezzetli oluyor. Sadece turşu olarak değil, gevrecik tadıyla mevsim salatalarının içinde ya da ızgara etlerin yanında garnitür olarak servis etmek için de kullanacağınız harika bir tarif oldu. Denemek isterseniz, şimdiden afiyet olsun... 

Probiyotik (fermente) karnabahar ve brokoli turşusu tarifi
Malzemeler:  
Küçük bir kavanoz için;
  • 5-6 çiçek karnabahar
  • 5-6 çiçek brokoli
  • 2 orta boy havuç
  • 5 diş sarımsak / bıçakla hafifçe ezilmiş
  • 3 adet defne yaprağı
  • 1 çay kaşığı kişniş tohumu
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı tane karabiber
salamura için;
  • 1 lt içme suyu
  • 1 su bardağı ev yapımı yoğurt suyu
  • 1 su bardağı eski turşu suyu (varsa)
  • 3 çorba kaşığı kaya tuzu
  • 5-6 dal maydanoz sapı
  • 3-4 dal dereotu 
  • kereviz yaprağı
  • 3-4 yaprak defne
  • 3-4 adet asma yaprağı 


Hazırlanışı:
  • Karnabahar ve brokolileri küçük çicekler halinde koparın. Havucu ince uzun ya da yuvarlak dilimler halinde doğrayın. 
  • Kavanozun en altına 1 diş sarımsak ve defne yaprağı koyun. Hazırladığınız sebzeleri karışık olarak kavanoza yerleştirin. Aralarına kalan sarımsak ve bir adet defne yaprağını ekleyin.
  • Salamurası; Salamura suyunu tuz ve yoğurt suyu ile birlikte büyükçe bir kapta hazırlayın. Tuz eriyince hazır demektir. İçine baharatları da ekleyin karıştırın ve kavanozlara boşaltın. Üzerini defne yaprağı, dereotu ve maydanoz sapları ile (varsa asma yaprağı) kaplayın ve kapağını aralık bırakarak içindeki gazın çıkması için 1-2 gün bekletin. İçinde hava kalmadığından emin olduğunuzda kapağını sıkıca kapatın. Serin bir yerde bekletin. İki hafta içinde turşunuz hazır olacaktır.
  • Salamura da sirke veya limon tuzu yok. Yoğurt suyu ile gayet güzel ekşilik elde ediyorsunuz. Üstelik bu şekilde hazırladığınız turşu probiyotik olduğu için mide dostu olduğu kadar çok daha sağlıklı.

Dikkat edelim!
  • Probiyotik (fermente) turşu hazırlarken hijyen çok önemli. Temizliğe dikkat etmezsek faydalı bakteriler yerine, zararlı bakteriler oluşmasına sebep oluruz.
  • Turşu kuracağınız kavanozları mutlaka steril edin ve yeni kapak kullanın.
  • Eski turşu suyu; Daha önce probiyotik turşu yaptıysanız bitince suyunu atmayın buzdolabında saklayın. Bu suyu tekrar turşu hazırlarken kullanın. O zaman turşu daha çabuk olgunlaşacaktır. Eski turşu suyu yoksa yerine başka bir şey (yoğurt suyu gibi) kullanmanıza gerek yok.
  • Asma yaprağını turşuya çıtırlık vermek için kullanıyoruz. Yoksa onun yerine mevsimine göre dereotu, kereviz yaprağı kullanabilirsiniz.
  • Yoğurt suyu yerine, kefir suyu (kefir peyniri yaptığınızda süzdüğünüz su), peynir altı suyu da (ev yapımı lor peynirinden süzülen su) kullanabilirsiniz. hangisini tercih ederseniz edin, mutlaka ev yapımı olmalı.
  • Probiyotik (fermente) turşu yaparken küçük kavanozlar tercih edin. Açtıktan sonra çabuk tüketin ve mutlaka buzdolabında saklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder