1 Aralık 2017 Cuma

Yeşil kabak turşusu

Yeşil kabak turşusu

yeşil kabak turşusu
Eylül ayını çok sevmemin bir nedeni de balık avı yasağının bitmesidir. Bu da artık bol bol taze deniz balığı yeme zamanı geldi demek oluyor tabii. Hele bir de balığı bol bir sezon yaşarsak o zaman benden mutlusu olmaz. Palamutlar başladı bile, ama biraz daha yağlanmasını beklemek lazım. Palamut bol olursa lüferde bol olur derler ama, ne kadar sevsek de, FSD'nin dediği gibi 25 santimin altında lüfer alıp yemek yok. Aman unutmayalım. Balığın yanına en çok yeşil salata, roka ve soğan yakışır. Her çeşit balık ve et yanına garnitür olarak koyabileceğiniz kırmızı soğan turşusu tarifini daha önce vermiştim. Şimdi de beyaz soğan ve kabakla hazırlayacağınız güzel bir tarif daha veriyorum. Bildiğimiz yeşil kabak ve soğan baharatlarla karışınca, ortayayediğinizde "bunu şimdiye kadar neden yapmamışım" diyeceğiniz lezzette bol aromalı, mükemmel bir lezzet çıkıyor. Sadece et ve balıkla değil bütün kuru bakliyatların yanında servis edebileceğiniz gibi, salataların içine de değişik tadı ve görüntüsüyle çok yakışıyor. Yanında yeşil kabak turşulu bol balıklı bir sezon geçirmemiz dileğiyle...
Yeşil kabak turşusu tarifi
Malzemeler:
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet ince, taze kabak
  • 1 su bardağı elma sirkesi
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı kalın tuz (arzuya göre daha az)
  • 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
  • 1 tatlı kaşığı hardal tohumu
  • 2 adet defne yaprağı
  • 3-4 dal dereotu
yeşil kabak turşusu
Hazırlanışı:
  • Kabakları ve soğanı incecik dilimleyin. Soğuk su ile doldurduğunuz bir cam kaseye koyun üzerine 1 yemek kaşığı tuz ekleyin, birkaç tane buz atın ve 1 saat bekletin. Böylece kabakların ve soğanın biraz pişmesini sağlamış olacaksınız.
  • Diğer tarafta bir sürahi içinde ılık su ve tuzu tuz iyice eriyene kadar karıştırın. İçine sirke, kişniş ve hardal tohumunu ilave edin, hazır olarak bekletin. (Ziyan etmeden, yeterli miktarda turşu suyu hazırlamak için burayı okuyun.)
  • Steril edilmiş bir kavonoza önce defne yaprağını, ardından soğan ve kabakları koyun üzerine hazırladığınız sirkeli suyu, kabakların üstünü örtecek şekilde ekleyin. Dereotu ile üzerlerini iyice örtün. Kapağını sıkıca kapatın ve oda ısısında 3-4 gün dinlendirin. Bu sürenin sonunda turşu yenmeğe hazır olacaktır.
  • Açtıktan sonra buzdolabında saklayın.  Eylül 2010
Bu tarif LEZZET dergisi 2010 Kasım ayı sayısında yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder