1 Aralık 2018 Cumartesi

Ev yapımı kırma yeşil zeytin

Ev yapımı kırma yeşil zeytin

Uzun bir aradan sonra yeniden merhaba...
"Hayat siz planlar yaparken kendi planını uygular" derler ya, bu yaz bize de öyle oldu. Planlamadan uzun süre İstanbul'dan uzaklaşınca bir süre ara vermek zorunda kaldım. Bu süre içinde resimleyip yayınlayamasam da, yaşadığım koşuşturmanın içinde; küçük sebze bahçelerinden taze sebzeler toplayarak, süt çiftliğinde yeni doğmuş buzağıları biberonla besleyerek, balık tutarak zaman geçirdim. Ve en önemlisi de birçok yeni arkadaş edindim ve basit bir şekilde yaşamayı öğrendim.
Yazıyı ilk yayınladığım zaman durum buymuş. Şimdi üç yıldır kendi bahçemi ekip, biçmeye başladım. Kendi ellerimle diktiğim minicik meyve ve zeytin ağaçlarımızın gün gün büyümesini izledim. Bu nefis kırma yeşil zeytinler bahçemizin. Medeniyetin, bereketin, barışın simgesizeytin ağaçlarımızdan. Şu anda en büyük hayalime kavuşmanın mutluluğuyla hazırlıyorum bu zeytinleri. Sizlerin hayallerinin de en kısa zamanda gerçekleşmesi dileğiyle...

Kırma yeşil zeytin yapımı
Malzemeler:
  • 1 kilo taze yeşil zeytin
       Salamura için;
  • 1 lt su
  • 2 çorba kaşığı deniz tuzu 
  • 1 limon (dilimlenmiş)
  • 1 limonun suyu
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı tane kişniş (istenirse)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • yeteri kadar taze asma yaprağı


Hazırlanışı:
  • Zeytinleri sert bir zemin üzerinde taşla çok fazla ezmeden kırın. Büyük bir kasede bol su içine koyun. Suyunu iki günde bir değiştirin. Yaklaşık 2-3 hafta sonra bir tane zeytini yiyerek tadına bakın. Hiç acısı kalmamalı. (Islatmadan önce bir tane yiyerek tadına bakarsanız olup olmadığını çok daha kolay anlayabilirsiniz.)
  • Acısı giden zeytinleri dilerseniz bir büyük cam kavanoza, dilerseniz küçük iki ya da üç adet kavanoza dolu dolu yerleştirin. Yerleştirirken kavanozun en altına bir adet defne yaprağı bir adet asma yaprağı koyun, aralara da limon dilimlerini paylaştırın. Hazırladığınız salamurayı kavanoza dökün üzerine birkaç limon dilimi, kişniş tohumu ve birkaç adet defne yaprağı ile asma yaprağı koyarak kapatın. Yaklaşık bir hafta sonra yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.  Kasım 2011

Dikkat edelim!
  • Zeytin miktarını dilediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.
  • Limon suyunu ve tuzunu kendi damak tadınıza göre ayarlabilirsiniz.
  • Kişniş çok değişik bir lezzet veriyor denemenizi tavsiye ederim.
  • Taze asma yaprağı ya da vişne ve kiraz yaprağı zeytinleri sert tutacaktır. Mutlaka kullanın.
  • Ben kilolarca yapıyorum, sizlere küçük bir ölçü ile verdim. Siz dilediğiniz miktarda çoğaltabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder