1 Aralık 2018 Cumartesi

Ev yapımı üzüm sirkesi

Ev yapımı üzüm sirkesi

Sonbaharla birlikte kış hazırlıkları da hızla devam ediyor. Salça, domates sosu, turşu, likör derkenüzüm sirkesi yapmadan olmaz. Denemeyenler için zor bir süreç gibi gelse de, deneyince "şimdiye kadar neden yapmadım" diye üzüleceksiniz eminim. Sirkeyi kurduktan sonra tek yapacağınız şey beklemek. O sürede heyecan ve keyifle geçiyor inanın. Çok fazla sirkekullanmasam da her yıl birkaç farklı meyveden sirke yaparım. Eğer elinizde kendi yaptığınız sirke varsa işiniz çok kolay. Uzun zamandır maya olarak sadece kendi yaptığım ev yapımı doğal sirkekullanıyorum. Yaklaşık iki ay içinde hazır oluyor. Eğer elinizde sirke anası varsa bu süre biraz daha hızlanır. Püf noktalarıyla birlikte verdiğim tarifle üzüm sirkesi deneyecek olan arkadaşlarıma şimdiden kolay gelsin.

Ev yapımı üzüm sirkesi tarifi 
Malzemeler:
  • 1 adet cam kavanoz
  • Kavanozun yarısını geçecek kadar üzüm (istediğiniz cins)
  • 1 kahve fincanı sirke (organik ya da ev yapımı sirke)
  • Yeteri kadar içme suyu

Hazırlanışı:
  • Üzümleri iyice yıkayıp kurutun. Varsa bereli ya da çürüklerini ayırın, taneleyin. Dilerseniz bir kaşık yardımı ya da ellerinizle üzümleri biraz ezin.
  • Kavanozun yarısını geçecek kadar üzüm koyun. Üzerine bir Türk kahvesi fincanı kadar daha önce yaptığınız ev yapımı sirke ya da organik sirke ekleyin. Üzümlerin üzerini geçecek kadar temiz su ilave edin, karıştırın. Kavanozun üzerinde 3-4 parmak kadar boşluk bırakmaya dikkat edin.
  • İki kat yaptığınız tülbent ile kapatın ve bir etiket ile tarihini yazın. Serin ve karanlık bir yerde 20 gün kadar bekletin. Bu süre içinde üzümler dibe çökene kadar hergün temiz bir kaşıkla karıştırın. Üzümler dibe çökünce karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin.
  • Önce beyaz ince bir tül gibi, sonrasınde biraz daha şeffaflaşıp kalınlaşarak gelişen sirke anasına hiç ellemeyin. Olgunlaşınca üzümler gibi dibe çökmesini bekleyin. Bu aşama tamamlandığında sirke olmuş demektir. Sirke anasını temiz bir tabağa alın ve üzümleri tülbent ve süzgeçten  (berrak olması için birkaç defa) geçirin. Tadına bakın sirke gibi keskin bir tat olmalı. Eğer bu tat oluşmamışsa sirke anasını süzdüğünüz sirkeye tekrar koyun ve yine serin ve karanlık bir yerde kapağı kapalı olarak 20 gün daha bekletin. Artık ev yapımı doğal üzüm sirkesi kullanıma hazır.   Eylül 2018
Elma sirkesi yapım videosunu buradan izleyebilirsiniz.
Kış için domates sosundan salçaya, kurutulmuş sebzeden tarhanaya, acı biber sosundan elma püresine kadar her türlü tarife kışa hazırlık dosyasından bakabilirsiniz.
Balık sezonu açıldı. Birbirinden güzel balık ve deniz ürünleri tariflerimi buradan okuyabilirsiniz.

Dikkat edelim!
  • Her türlü fermente gıda yaparken kavanoz ve kullandığınız kaşıkları steril edin ve mutlaka cam kavanoz kullanın.
  • Kullandığınız meyvelerde ilaç kalıntısı olmadığından emin olun. Meyveleri iyice yıkayıp, kurutmak önemli. Meyve ve su oranı hemen hemen birbirine eşit olmalı.
  • Elinizde kendi yaptığınız sirke yoksa, güvendiğiniz bir markanın organik sirkesini kullanabilirsiniz. Sirke miktarını kullandığınız meyve oranına göre artırabilirsiniz. (Ben bir kilo meyve için verdim.)
  • Elinizde sirke anası varsa sirkeyi kurarken içine ekleyebilirsiniz. Bu şekilde fermentasyon süresini de hızlandırmış olursunuz.
  • Mutlaka steril edilmiş cam kavanoz kullanın.
  • Bu yöntemle bütün meyvelerden sirke yapabilirsiniz.
  • Ben beyaz üzüm ve kara üzümü ayrı ayrı hazırlıyorum. Fotoğrafı olmasa da aynı anda beyaz üzümleri de hazırlayıp fermente olmaya bıraktım.
  • Sirke anası saklama; Yaptığınız sirkeden küçük bir kavanoza koyun içine de sirke anasını koyun. Sirke anasını bu şekilde saklayabilirsiniz.

 
Ev yapımı elma sirkesi tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

Olgunlaşıp, süzülmüş içilecek kıvamda nefis tadı ve kokusuyla üzüm sirkesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder