Lor peyniri - ricotta peyniri tarifi
Bu nefis taze peynire İtalyanlar "ricotta", biz ise "taze lor" ya da "tatlı lor" deriz. Yapımı çok ama çok basit olan bu çok lezzetli ve sağlıklı lor peyniri sebzelere de, meyvelere de çok yakışır. İsterseniz kurabiye ya da keklerde, isterseniz kiş ve börek harcı olarak, ya da makarna soslarında kullanın. Ama hazır olur olmaz bekletmeden, daha krema kıvamındayken bir kase taze meyve (özellikle çilekle) deneyin. Ya da ince kıyılmış taze nane, dereotu, maydanoz ile harmanlayıp kızarmış ekmek ya da çıtır simitle yiyerek tadını çıkarın lor peynirinin. Dolapta beklettikten sonra da yazının devamında tarifini verdiğim gibi lor peynirini biraz tuzlayarak hayatınızda yediğiniz en lezzetli omleti hazırlayın. Evde sütünüz ve sirkeniz varsa, eğer şimdiye kadar denemediyseniz, hiç vakit kaybetmeden denemenizi tavsiye ederim.
Ev yapımı lor peyniri / ricotta peyniri tarifi
Malzemeler:
- 1 litre günlük süt
- 1 çay kaşığı tuz
- 5 tatlı kaşığı limon suyu ya da elma sirkesi
Hazırlanışı:
- Sütü çelik tencere ya da döküm tencerede tuz ile birlikte kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın, ateşten alın. Eğer sıvı termometreniz varsa 80 derece olduğunda altını kapatın.
- İçine sirkeyi/limon suyunu ekleyin ve 1-2 dakika karıştırın. O anda süt katıları ile suyunun ayrıştığını göreceksiniz. Tencerenin üstü bir mutfak havlusu ile örtün ve iki saat bekletin.
- İki saatin sonunda tel süzgeçin içine iki kat yaptığınız tülbenti koyun ve tenceredeki kesilmiş sütün tamamını boşaltın.
- Kevgiri büyük bir kasenin içine oturtun ve 2 saat süzülmesini bekleyin. Son olarak tülbentin içindeki lor peynirini çevirerek sıkın ve hiç suyunun kalmamasını sağlayın.
- Yumuşacık, mis gibi taze lor peyniriniz (ricotta) yenmeye hazır. Hemen kızarmış ekmek üzerine bir parça koyun, üzerine bir kaşık da reçel ya da bal gezdirin, mükemmel peynirinizin tadını çıkarın.
Lor peynirini süzüldüğü gibi yumuşacık haliyle yemeyi çok seviyorum.
Hazır olan lor peynirini, dilerseniz bir kalıp içinde şekillendirip, dilim dilim servis edebilirsiniz.
Dikkat edelim!
- Sütü orta ya da kısık ateşte pişirin. Eğer termometreniz yoksa, ısınan sütün üstünden duman çıkıp ve ince bir tabaka kaymak tutmaya başladığında sirkeyi ilave etme zamanı gelmiş demektir. Sütü sakın kaynatmayın.
- Süt kesildiğinde fotoğrafta gördüğünüz gibi ayrışıyor. Ama sütünüzün ısısı biraz fazla gelirse daha kum gibi kesilecektir, olmadı diye dökmeyin, 5 dakika kadar ılınmasını bekledikten sonra 1 kaşık daha limon suyu /sirke ekleyin ve aşamalara devam edin, peyniriniz yine olacaktır.
- Sirke kullanacaksanız ev yapımı ya da organik olmasına dikkat edin. Ev yapımı elma sirkesi tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
- Lor peyniri çok dayanıklı olmadığı için, mümkün olduğu kadar çabuk tüketin. Kapaklı cam bir kase içinde buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz.
- 1 litre sütten bir küçük portakal büyüklüğünde lor peyniri elde ediyorsunuz.
- Çok değerli olan peynir altı suyunu sakın dökmeyin. Çorbalarda ya da ekmek, poğaça gibi hamur işlerinde su yerine kullanın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder