1 Aralık 2018 Cumartesi

Pancar kvass yapımı

Pancar kvass yapımı

Fermente edilmiş gıdalar ya da içecekler, güçlü bağışıklık sisteminin en iyi arkadaşı ve sindirim sisteminizi iyi durumda tutmanın harika bir yoludur. Daha önce probiyotik turşu ve su kefirini(süt kefiri zaten çok aşina olduğumuz bir içecek) paylaşmıştım. Şimdi de daha çok Doğu Avrupa ülkelerinde bağışıklık sitemini güçlendirmek için tercih edilen kvass yapımını paylaşmak istiyorum. Ağırlıklı olarak pancarla yapılan kvass hafif tatlımsı tadı ve yumuşacık içimi ile en sağlıklı içeceklerin başında gelir. İçine koyduğumuz acı biber ve sarımsakla birlikte biraz da bizim şalgam suyuna benzer tadı.
Magnezyum, fosfor, amino asitler, çok nadir olan B12 dahil olmak üzere C ve B vitaminlerini içeren kvass geleneksel olarak çavdar veya arpa ekmeği ile fermente edilir. Ancak fermantasyonu hızlandırmak için (mutlaka evde yapılmış) peynir altı suyu (kefir suyu ya da yoğurt suyu) ile de yapılmakta. Ben de öyle hazırlıyorum.
Uzun süre fermente edilmiş çeşitli gıdaları tüketmek, içeriklerindeki faydalı bakterilerle bağırsak floranızı iyileştirir, korunmasını ve yenilenmesini sağlar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Bu yüzden öğrendiğim her yeni fermente gıdayı bolca kullanmaya çalışıp sizlerle de paylaşıyorum. Şimdiden afiyet şifa olsun.


Pancar kvass tarifi
Tarife geçmeden önce her türlü fermente gıda hazırlarken mutlaka dikkat etmeniz gereken püf noktalarını paylaşmak isterim. Kullanacağınız saklama kapları mutlaka cam olmalı ve sıcak suda steril edilmeli. Sebzeler mümkünse doğal yetiştirilmiş, ilaçsız olmalı ve çok iyi yıkanıp temizlenmeli. Mutlaka içme suyu tercih edilmeli. Hazırladığınız ortam ve ellerin de temiz olması çok önemli.
Malzemeler:
  • 1 litrelik kavanoz
  • 3 orta boy pancar
  • 2-3 çay kaşığı deniz tuzu ya da kaya tuzu/ himalaya tuzu
  • 1 küçük kahve fincanı peynir altı suyu ya da yoğurt suyu/ kefir altı suyu
  • 3-4 diş sarımsak (istenirse)
  • 1-2 adet acı biber (istenirse)
  • yeteri kadar temiz su


Hazırlanışı:
  • Pancarları iyice yıkayın ve kabuklarını soyun. Dilerseniz küp şeklinde, dilerseniz yarım ay şeklinde ince dilimler halinde doğrayın.
  • Tuzu döverek toz haline getirin.
  • Kavanoza pancarları, kullanmak isterseniz kabukları soyulmuş sarımsak tanelerini ve acı biberi de (ben her ikisini de kullanıyorum) ekleyin.
  • Üzerine tuz ve peynir altı suyunu ekleyin (ya da kefir altı suyu ya da yoğurt suyunu).
  • Kavanozun üzerinde iki parmak boşluk kalacak şekilde su ile doldurun. Streç film ile sıkıca kapatın.
  • Doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde mayalanmaya bırakın. Her gün bir iki kez kavanozu sallayarak karıştırın.
  • Hava ya da bulunduğu ortamın sıcaklığına göre 3-6 gün sonra karışımı süzerek yine temiz cam şişe ya da kavanoza alın. Bu defa kapağını sıkıca kapatın. İçilmeye hazır pancar kvassmutlaka buzdolabında saklanmalı.


Dikkat edelim!
  • Sarımsak ya da acı sevmiyorsanız kullanmayın. Ya da miktarlarını azaltarak kullanın.
  • Sıcak ortamlarda daha hızlı fermente olur. 
  • Peynir altı suyu ya da tuz miktarlarını damak tadınıza göre arttırıp azaltabilirsiniz. Peynir altı suyunu çok fazla kullanırsanız kaygan, sümüksü bir doku oluşur. Tuzunu çok azaltırsanız küflenme yapabilir.
  • Fermentasyon sırasında sıvının üst tabakasında ince bir küf oluşursa bu sorun değil. Küfü kaldırıp atın, kavanozun ağzını peçete ile temizleyin ve kvass suyunu süzüp kullanın. Ama kötü bir koku varsa kullanmayın.
  • Süzdüğünüz pancarları salata olarak tüketebilirsiniz. Ya da tekrar kavanoza alıp içine aynı malzemelerle, hazırladığınız kvass suyundan da yarım su bardağı ekleyip, bir kez daha mayalama yapabilirsiniz.   Ekim 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder