Pancar turşusu
Turşuya bayılırım, her çeşidini severim. Eminim çok düşkün olmayanların bile sevdiği bir turşuçeşidi vardır. Her yemeğe, özellikle de kış yemeklerinin yanına çok yakışır. Pancar turşusu da kolayca hazırlanıp, çabucak yenecek kıvama gelmesi ile evlerden pek eksik olmaz. Çoğunuzun çoktan yapıp yemeye başladığını tahmin ediyorum. Ama hala denemeye cesaret edemeyenler varsa, bahane olsun istedim.
Pancar turşusu tarifi
Malzemeler:
- 6 adet orta boy kırmızı pancar
- 6 diş sarmısak
- 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
- 1 tatlı kaşığı tane karabiber
- 3 adet defne yaprağı
- 10 dal maydanoz sapı, bir dal kereviz sapı ve yaprakları
- yeteri kadar sirke
- 1 yemek kaşığı kalın tuz
- yeteri kadar pancarı haşladığınız su
Hazırlanışı:
- Pancarların kabuklarını bir fırça ile iyice temizleyin. Sap kısmını kesin.
- İçine üç yemek kaşığı sirke ilave ettiğiniz suda pancarları kabuklarıyla birlikte pişirin. Dağılacak kadar yumuşamamasına dikkat edin.
- Pişen pancarların suyunu salamurada kullanmak için ayırın.
- Oda sıcaklığına geldiğinde kabuklarını soyduğunuz pancarları, ister kalınca yuvarlak dilimler halinde, isterseniz elma dilimi halinde doğrayın.
- Kavanozun içine karabiberleri, iki adet defne yaprağını, ve 4 diş sarmısağı ekleyin. Pancarları sıkıca içine doldurun. En üste kalan sarmısak ve defne yaprağı ekleyin. Maydanoz ve kereviz saplarıyla pancarların üstünü tamamen kapatın.
Salamura:
- 3/1 ölçü sirke, 3/2 oranında su kullanırım. Tuzunu ise tadarak ayarlarım. Bir orta boy kavanoz için 1-1,5 yemek kaşığı tuz yeterli.
- Pancar turşusunun o güzel rengi ve içindeki vitaminleri için, kendi haşlama suyunu kullanın.
- Pancar suyu sıcakken, içine sirke ve tuzunu ekleyin, tuz eriyene kadar karıştırın.
- Turşunun üzerini kapatacak kadar hazırladığınız su ile doldurun ağzını sıkıca kapatın.
- Pancar turşusu çabuk olur 3-4 gün sonra yiyebilirsiniz.
Probiyotik (fermente) salamura yapmak için buraya bakın. Salamurası hariç tarifi aynen uygulayıp, yerine probiyotik salamura suyunu kullanın.
Dikkat edelim:
- Su miktarını ayarlamak için, içini doldurup hazırladığınız kavanozu ağzına kadar, sadece pancar suyu ile doldurun, ve bir sürahiye geri boşaltın. Ölçtüğünüz suyun 3/1ni dökün, döktüğünüz miktar kadar sirke ekleyin. Göz kararı ile ayarlayamayanlar için bu pratik bir yöntemdir. Bu aşamadan sonra tuzunu ekleyin.
- Pancarı çok soğumadan soyarsanız, kabukları daha kolay soyulur.
- Pancar seçerken içi beyaz damarlı olanlarını tercih etmeyin, lif lif çıkar, yemesi ve görünümü kötüdür.
- Sarmısakların kabuklarını ayıklamaya uğraşmayın, kabuklu olarak biraz ezerek kullanın.
Pancarın faydaları:
- Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir, İştahı açar, hazmı kolaylaştırır.
- Mide ağrılarını ve ekşimelerini azaltmaya yardımcı olur.
- Yüksek tansiyonu düşürücü özelliğe sahiptir.
- İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Böbrekleri çalıştırır.
- Şeker hastalığı ile vereme karşı koruyucudur.
- Karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kansızlığı giderir.
- Sinirleri yatıştırmaya fayda sağlar.
- Kırmızı pancar suyu kansere karşı iyi bir koruyucudur. Kasım 2009
- Bu tarifim LEZZET dergisi 2010 Kasım ayı sayısında yayınlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder