Su kefiri mayalarken dikkat edilecek püf noktaları:
- Steril edilmiş geniş ağzı olan cam kavanozlar tercih edilmeli.
- Kullandığınız su temiz ve klorsuz olmalı.
- Asla metal kap, kaşık kulanılmamalı. Tahta, slikon ve plastik ürünler tercih edilmeli.
- Kullanacağınız kuru meyveler temiz, ilaçsız ve mümkünse organik olmalı. Kullanmadan önce mutlaka temiz su ile yıkanmalı.
- Şeker yerine asla bal kullanmayın. Özellikle de saf bal kefir mayanızı öldürür.
Su kefiri nasıl mayalanır/ 1. Fermantasyon
Su kefiri mayalama videosunu buradan izleyebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 litre temiz su
- 1/4 cup toz şeker
- 1/4 cup aktif su kefiri tanesi (ya da 1/4 cup kuru kefir tanesi)
- 2 adet kuru incir / ya da 2 adet gün kurusu kayısı / ya da 10 adet kuru üzüm
- 2-3 adet limon dilimi
Hazırlanışı:
- Cam kavanozun içine önce şekeri, ardından aktif kefir tanelerini koyun.
- Şeker ve kefirin içine incirleri (veya kayısı veya kuru üzüm) ve limon dilimlerini de ilave edin.
- Bir litre oda sıcaklığındaki suyu kefir tanelerinin üzerine ekleyin. Kavanozun ağzını streç filmle kapatın.
- Evinizin sıcaklığına göre mayalanma için 36-48 saat doğrudan güneş ışığı almayan karanlık bir yerde bekletin. Bu süre içinde şekerle beslenen kefirler çoğalacak. Mayalanmanın olup olmadığını anlamak için 24 saatlik süre içinde kavanozun içini kontrol edin. Eğer hafifçe salladığınızda kabarcıklar çıkıyorsa doğru yoldasınız. 24 saat sonra da karışımın tadına bakın. Eğer şeker tadı azaldıysa herşey yolunda demektir.
- Mayalanma süresinin sonunda plastik süzgeç ile cam bir sürahiye ya da kavanoza süzün.
- Su kefiri bu şekilde içilmeye hazır hale gelmiştir (üstteki fotoğraf). Süzdüğünüz kefiri temiz su ile süzgeçin içinde yıkayın (içindeki tortulardan arındırmak için) ve yeniden mayalamak üzere kullanın. Kefiri mayalarken yarıya yarıya kahverengi veya beyaz şeker kullanabilirsiniz. Su kefirinin rengini kullandığınız şeker ve kuru meyvelerin rengi belirler. Esmer şekerle mayalarsanız kefir suyu da kefir taneleri kuruduklarında ya da aktif halde daha sarı bir renkte olacaktır. Sadece beyaz şeker kullanırsanırsanız renkleri beyaz olacaktır.
- Eğer taze meyve veya baharatla ikinci bir fermantasyon yapmak istiyorsanız, yapım aşamalarını ikinci fermantasyon başlıklı yazıdan okuyun lütfen.
Gün kurusu kayısı ile fermante olan su kefiri fotoğraftaki rengi alıyor. İncir kullanırsanız daha şeffaf olur.
Dikkat edelim!
- Yukarıdaki tarifi aktif kefir mayası ile hazırlarsanız uygulayın.
- Eğer kuru kefir mayası kullanıyorsanız aynı malzemelerle (sadece kuru kefir tanesi değişiyor) hazırlayıp 36-48 saat mayalama sonrası hazır olan kefiri dökün. Aynı şekilde tekrar bir mayalama yapın. Onu da dökün, üçüncü mayalama da kefir artık olgunlaşıp içilebilir hale gelmiştir.
- Su kefiri mayalarken kullanılan kuru meyveler mayalanmayı hızlandırır. İsterseniz kullanmayabilirsiniz.
- Limon dilimlerini lezzet için ekliyorum. Sevmiyorsanız limon dilimi kullanmayabilirsiniz.
Su kefirinin bahçemden toplayıp dondurduğum karadutla ikinci fermantasyonu. İkinci fermantasyon için kullandığınız şişe ve kavanozların kapakları fotoğrafta gördüğünüz gibi olmalı. O zaman aynı hazır meşrubatlar gibi açınca köpürecektir.
2. fermantasyon tarifi:
- İkinci fermantasyonda baharatlar, taze sıkılmış meyve suları, taze meyveler kullanabilirsiniz. Her biri için ayrı tarif ekleyeceğim.
- Hazırlamış olduğunuz su kefirini içine koymak istediğiniz taze meyve (üstteki fotoğrafta meyve olarak karadut kullandım) ya da baharat vs. ilavesiyle birlikte ağzı sıkıca kapatılmış bir şişe veya kavanozda 1-2 gün bekletin.
- İçindeki karbondioksit özelliğini arttırmak için bir tatlı kaşığı toz şeker ilave edebilirsiniz. İlk denemeden sonra 1 ya da 2 gün bekletmeye tadarak karar verin. Yapmış olduğunuz ikinci fermantasyon hazır olunca tüketene kadar buzdolabında saklayın, En fazla 4-5 gün içinde tüketin. Bu süre içinde de ikinci kez hazırladığınız su kefiri içime hazır olacaktır.
- İkinci fermantasyon için kullandığınız şişe ve kavanozların kapakları mutlaka fotoğrafta gördüğünüz gibi olmalı.
- Ne kadar uzun süre bekletirseniz içindeki alkol oranı çoğalacaktır. Ama bu alkol oranı mayalı (mesela sirke) olarak hazırlanan diğer ürünlerden daha fazla değil. Bu yüzden vermiş olduğum bekleme sürelerinin dışına çok fazla çıkmamanızı tavsiye ederim.
Su kefiri mayaları nasıl saklanır?
- Su kefirinin istediği tek şey şekerdir. Elinizde bulunan kefir mayasını hemen kullanmak istemezseniz, bir miktar şekerli suda bir ay kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Süre uzadıkça kefirler aktifleşme özelliğini kaybedebilir.
- Tekrar kefir yapmak için buzdolabından çıkardığınız kefir mayalarını temiz şekerli bir suya koyun ve bir gün bekletin. Bu suyu içmeyin, dökün ve tekrar aynı şekilde bekletin. İkinci suyu da dökün ve verdiğim mayalama tarifi ile kefiri hazırlayın. Eğer bir ya da iki ay gibi uzun süreli bir bekletme yaptıysanız mayanız bu aşamalardan sonra tekrar aktif hale gelecek ve çoğalmaya başlayacaktır.
Su kefirini derin dondurucuda saklama:
- Su kefiri mayalarınızı iyice süzün ve kağıt havlu ile kurulayın. Sonra küçük bir plastik kapta şekerin içine gömün. Bu şekilde derin dondurucuda 5-6 ay saklayabilirsiniz. Bu süreyi daha fazla uzatmayın.
- Derin dondurucudan çıkardıktan sonra buzdolabının üst rafında çözdürüp az bir miktar şekerli suya koyun oda sıcaklığında 24-72 saat bekletip mayalandırın. Bu suyu içmeyin, dökün. Mayaları tekrar aktif hale getirmek için bu işlemi bir kaç kez tekrar edin. 3-14 gün sonra kefir mayaları canlanıp eski özelliklerine kavuşacaktır.
Su kefirini kurutarak saklama:
- Su kefiri mayalarını soğuk içme suyu ile güzelce yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın. Sonra yine kağıt havlu ya da tülbent tarzı temiz bir bez arasında kurutun. Havadar, serin ve karanlık bir ortamda 3-5 gün içinde kuruyacaklardır.
- Kuruduğunu renklerinin koyulaşıp, iyice sertleşerek kristal bir taş görünümüne gelmesinden anlayabilirsiniz. Bir nevi kaya tuzu gibi olacak. Kuruyan kefir tanelerini kağıt havlu içine sarın. Kilitli bir buzdolabı poşetine koyun ve buzdolabında en fazla 6 ay saklayın.
- Kurutulmuş su kefiri tanelerini tekrar canlandırıp mayalandırmak için, 4-5 saat oda sıcaklığındaki içme suyunda bekletin. Büyüyüp, yumuşamaya başladıklarında mayalanma tarifine göre mayalayın.
- ilk mayalamada 48-72 saat kadar bekletin. Bu sürenin sonunda hazır olan kefiri içmeyin, dökün. Aynı işlemi (bu defa 36-48 saat yeterli) bir kere daha tekrarlayın. Üçüncü defadan sonra kefir içilecek lezzete gelmiş olur. Artık her zamanki gibi mayalayıp, kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer bu süre içinde kefir taneleri yumuşayıp bir büyüme ya da çoğalma göstermiyorsa ölmüş demektir.
Soldaki kavanoz 1. fermantasyon mayalanma aşamasını, ortadaki şişe mayalanmış ve süzülmüş içilmeye hazır kefir suyunu, sağdaki kavanoz ise 2. fermantasyon yapılmış su kefirini gösteriyor.
Su kefirinin faydaları :
- Su kefiri probiyotik bir içecek olup, sindirim sisteminizi ve bağışıklık sisteminizi korumaya yardımcı olur.
- Kafeinsiz olduğu için yetişkinler kadar çocuklar içinde gazlı içecekler yerine tercih edilebilir.
- Tansiyon ve kolesterolün düzenlenmesinde yardımcı olur.
- B vitaminleri ve folik asit yönünden zengindir.
- Süt kefirinde sütten azda olsa yağ alınırken su kefiri yağsızdır.
- Düşük glisemik insekse sahip su kefiri, içindeki bakteri ve şekerle beslenir. Açlık hissini tetiklemez, hatta tokluk hissi verir.
- Su kefiri mayasını tekrar tekrar kullanılabilirsiniz. İstediğiniz lezzette ve miktarda içecek hazırlayabilirsiniz.
- Su kefiri, vücuttaki serbest radikallerin yönetiminde yardımcı olur. Ocak 2017
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder