1 Aralık 2017 Cuma

Mantar turşusu

Mantar turşusu

Evimde hiç kullanmasam da, market alış verişlerimde gördüğüm kadarıyla mantar, çok tüketilen konserve çeşitlerinden biri. Tıpkı konserve mısır taneleri gibi. Kayın pederimin aile tarifiyle artık konserve mantar almaya son. İlk defa evlendiğimde onlarda yemiştim, sonrasında buzdolabımdan eksik etmedim. Hemen her tarifimde yazdığım gibi, çok kısa bir süre de hazırlayacağınız, o minicik mantarları lezzetli aromasıyla yemeğe başladığınız zaman, biri sizi durdurana kadar, yemeğe devam edebilirsiniz. Bazen yemek hazırlarken "evde birkaç tane mantar olsa ne iyi olur du?" değinizde de elinizin altında hazır olacaktır. Turşu olarak yemenin yanında tüm et yemeklerinin içinde, salatalarda ya da pizza hazırlarken, kullanmak için de pratik bir tarif. Dört mevsim kolayca yapacağınız mantar turşusu hem daha ucuza, hem de elinizin lezzetiyle sofranızdan eksik olmasın.

Mantar turşusu tarifi
Malzemeler:
  • 500 gram küçük boy kültür mantarı
  • 5 adet karanfil
  • 5 adet tane karabiber
  • 3 adet defne yaprağı
  • 1 çorba kaşığı kaya tuzu
  • Yeteri kadar elma sirkesi (varsa ev yapımı)

Hazırlanışı:
  • Mantarları bol suda yıkayın. İçine 3 yemek kaşığı sirke eklediğiniz bol suda pişirin.
  • Mantarları alacak steril edilmiş temiz bir kavanozun dibine karanfilleri, karabiberleri ve iki adet defne yaprağını koyun. Üzerine mantarları sıkıca yerleştirin. Üstünü defne yaprağı ile kapatın.
  • Salamurası için: Mantarları koyduğunuz kavanoza ağzına kadar temiz su doldurun sonra bu suyu bir sürahiye boşaltın. Böylece ne kadar su kullanacağınız belli oldu. Kavanoza koyacağınız suyun 3/1'i kadarını dökün ve o kadar su yerine sirke ekleyin.  İçine tuzu da ekleyin ve suyu bir kapta ısıtıp, tuzun erimesini sağlayın. Soğuduktan sonra kavanozun içine boşaltın ve ağzını sıkıca kapatın.
  • Mantar turşusu iki gün sonra yenmeye hazırdır.   Kasım 2009
Fırında kızarmış mantar tarifimi buradan okuyabilirsiniz.   

 

Dikkat edelim!
  • Mantarların mümkün olduğu kadar küçük yani tek lokmalık olmasına dikkat edin.
  • Tuzunu kontrol ederek ayarlayın, çok fazla tuzlu olmasın.
  • Hazırladığınız mantar turşusunu salatalarınızda, pizzalarınızda, et yemeklerinizde de kullanabilirsiniz.
  • Turşuyu buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.
  • Bu tarifim LEZZET dergisi 2010 Kasım ayı sayısında yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder