1 Aralık 2018 Cumartesi

Ev yapımı elma sirkesi

Ev yapımı elma sirkesi

Ev yapımı tariflere devam... Bu evde yaptığım elma sirkesini geçtiğimiz Ekim ayında hazırlayıp iki buçuk ay kavanozda olgunlaşmasını bekledim. Bu süre sonunda hazır olan ev yapımı elma sirkesini iki şişeye paylaştırdım. Bir tanesini yarısına kadar kullandım, diğerini hiç açmadan beklettim. Üzerinden geçen dört ay sonrasında iki şişedeki sirke de hala muhteşem. Bütün testleri geçtiğine göre ev yapımı elma sirkesi tarifimi sizinle paylaşma zamanı geldi. İçilebilir lezzette, harika bir ev yapımı elma sirkesi yapmak istiyorsanız hazırlama sırası şimdi sizde. Kolay gelsin...
(2013'te yazdığım ilk tariften sonra şimdi çok daha farklı yöntemle yapıyorum elma sirkesini. Fotoğrafı ile birlikte yenilediğim tarifi de "elma sirkesi yenilenen tarif" olarak aşağıya ekledim. Siz hangi tarifle isterseniz öyle yapabilirsiniz.)

Ev yapımı elma sirkesi tarifi / (Yenilenen tarif)
Malzemeler:
  • 1 adet cam kavanoz
  • Kavanozun yarısını geçecek kadar elma /varsa birkaç ayva (elmalar ekşi-tatlı karışık olursa daha lezzetli olur)
  • 1 kahve fincanı sirke (organik ya da ev yapımı sirke)
  • yeteri kadar içme suyu

Hazırlanışı:
  • Elmaları (varsa armut ve ayva) iyice yıkayıp kurutun. Varsa bereli ya da çürük yerlerini temizleyin. Kabukları ve çekirdekleri dahil olmak üzere iri parçalar halinde doğrayın.
  • Kavanozun yarısını geçecek kadar elma koyun. Üzerine bir Türk kahvesi fincanı kadar daha önce yaptığınız ev yapımı sirke ya da organik sirke ekleyin. Meyvelerin üzerini geçecek kadar temiz su ilave edin, karıştırın. Kavanozun üzerinde 3-4 parmak kadar boşluk bırakmaya dikkat edin.
  • İki kat yaptığınız tülbent ile kapatın ve bir etiket ile tarihini yazın. Serin ve karanlık bir yerde 20 gün kadar bekletin. Bu süre içinde elmalar dibe çökene kadar hergün temiz bir kaşıkla karıştırın. Elmalar dibe çökünce karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin.
  • Önce beyaz ince bir tül gibi, sonrasında biraz daha şeffaflaşıp kalınlaşarak gelişen sirke anasına hiç ellemeyin. Olgunlaşınca elmalar gibi dibe çökmesini bekleyin. Bu aşama tamamlandığında sirke olmuş demektir. Sirke anasını temiz bir tabağa alın ve meyveleri tülbent ve süzgeçten  (berrak olması için birkaç defa) geçirin. Tadına bakın bildiğimiz sirkegibi keskin bir tat olmalı. Eğer bu tat oluşmamışsa sirke anasını süzdüğünüz sirkeye tekrar koyun ve yine serin ve karanlık bir yerde 20 gün daha bekletin. Artık ev yapımı doğal elma sirkesi kullanıma hazır.
Elma sirkesi yapım videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Dikkat edelim!
  • Her türlü fermente gıda yaparken kavanoz ve kullandığınız kaşıkları steril edin ve mutlaka cam kavanoz kullanın.
  • Kullandığınız meyvelerde ilaç kalıntısı olmadığından emin olun. Meyveleri iyice yıkayıp, kurutmak önemli. Meyve ve su oranı hemen hemen birbirine eşit olmalı.
  • Elinizde kendi yaptığınız sirke yoksa, güvendiğiniz bir markanın organik sirkesini kullanabilirsiniz. Sirke miktarını kullandığınız meyve oranına göre artırabilirsiniz. (Ben bir kilo meyve için verdim.)
  • Elinizde sirke anası varsa sirkeyi kurarken içine ekleyebilirsiniz. Bu şekilde fermentasyon süresini de hızlandırmış olursunuz.
  • Mutlaka steril edilmiş cam kavanoz kullanın.
  • Sirkenin berrak bir renge kavuşması için içine tülbent koyduğunuz süzgeçten geçirerek bir kaç kez süzün.
  • Sirke anası saklama; Yaptığınız sirkeden küçük bir kavanoza koyun içine de sirke anasını koyun. Sirke anasını bu şekilde saklayabilirsiniz.


 
Doğal üzüm sirkesi tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

Ev yapımı elma sirkesi tarifi / Bal ve nohut ilaveli
Malzemeler:
  • 1 adet cam kavanoz
  • Kavanozu dolduracak kadar elma / varsa birkaç ayva (elmalar ekşi -tatlı karışık olursa daha lezzetli olur)
  • 6 adet nohut
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı sirke (varsa organik ya da ev yapımı sirke)
  • yeteri kadar içme suyu

elma sirkesi dokuzuncubulut

Hazırlanışı:
  • Elmaları (varsa ayvaları da) çok çok iyi yıkadıktan sonra kabukları ve çekirdekleriyle birlikte dörde ya da altıya bölüp kavanoza yerleştirin.
  • Üzerine tuz, bal, sirke ve nohutları ekleyin. Kavanozu ağzına kadar oda sıcaklığında içme suyu ile doldurun. Kapağını hava almayacak şekilde kapatın.
  • Her gün karıştırarak serin ve karanlık bir yerde 20 gün kadar bekletin. Elmalar dibe çökünce karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin.
  • Önce beyaz ince bir tül gibi, sonrasınde biraz daha şeffaflaşıp kalınlaşarak gelişen sirke anasına hiç ellemeyin. Olgunlaşınca elmalar gibi dibe çökmesini bekleyin. Bu aşama tamamlandığında sirke olmuş demektir. Sirke anasını temiz bir tabağa alın ve meyveleri tülbent ve süzgeçten  (berrak olması için birkaç defa) geçirin. tadına bakın sirke gibi keskin bir tat olmalı. Eğer bu tat oluşmamışsa sirke anasını süzdüğünüz sirkeye tekrar koyun ve yine serin ve karanlık bir yerde 20 gün daha bekletin. Artık ev yapımı elma sirkesi kullanıma hazır.
  • Açtıktan sonra önce ince bir süzgeçten süzün. Saklayacağınız şişeye ya da kavanoza geçirirken çok ince bir tülbentten geçirin ki, meyve tortuları kalmasın. Hazırladığınız elma sirkesini serin ve karanlık bir yerde ya da buzdolabında saklayın.
  • Ev yapımı sirke satın aldıklarınız kadar berrak değil, daha dolu dolu ve hafif bulanık renkte oluyor, sizi yanıltmasın.   Orijinal tarif Erkan Şamcı
  • Salçadan, tarhanaya, baharatlı tuzlardan, kurutulmuş domatese kadar aklınıza gelebilecek bütün kış hazırlıklarını bir dosyada topladım. KIŞA HAZIRLIK dosyamı buradanokuyabilirsiniz.  Mayıs 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder