1 Aralık 2018 Cumartesi

Ev yapımı mascarpone peyniri

Ev yapımı mascarpone peyniri

16 veya 17. yüzyılın başlarında, İtalya'da ortaya çıkmış, yumuşacık dokusu ile özellikle de tiramisunun vazgeçilmezi mascarpone peyniri. Tadı ve dokusu ile biraz kaymağa benzetirim. Biraz likörle çırparak taze meyvelerle yemeye bayılırım. Mascarpone peynirini evde yaptığımız lor peyniri kadar kolay bir yöntemle hazırlayabileceğimi hiç tahmin etmezdimTadı ve dokusu ile hazırlarından hiçbir farkı olmuyor. Limon suyu veya tartarik asitle kolayca hazırlayabilirsiniz. Ben limon suyunu tercih ettim. İlk yaptığımda denemek için bir paket hazır mascarpone ile aynı anda lezzet testi yaptım aradaki farkı anlamak neredeyse imkansız. Büyük şehirler dışında bulması zor olduğundan ve yüksek fiyatı yüzünden içinde mascarpone olan tarifler vermekten kaçınıyordum. Artık istediğimiz zaman evde yapabileceğimize göre tarifleri de gönül rahatlığıyla verebilirim.

Ev yapımı mascarpone peyniri
Malzemeler:
  • 400 ml krema
  • 1 çorba kaşığı taze sıkılmış limon suyu


Hazırlanışı:
  • Kalın tabanlı bir sos tenceresini su ile ıslatın (kremanın dibini tutmaması için). İçine kremayı ekleyin ve çok kısık ateşte kaynama noktasına gelinceye (yüzeyinde hafif kabarcıklar oluşmalı) kadar pişirin. Termometreniz varsa 85 dereceye çıkmasını bekleyin.
  • Ateşten alın ve içine limon suyunu ekleyin ve 5 dakika kadar karıştırın. Ricotta (ya da lor)peynirinde olduğu gibi bir kesilme göremeyeceksiniz. 15-20 dakika kremanın soğumasını ve biraz kalınlaşmasını bekleyin. Tahta kaşığın arkasına aldığınız kremayı parmağınızla çizdiğiniz de ortada boşluk kalmalı kenarlardaki krema akmamalı (beşamel sos kıvamı).


  • Bir tülbent ya da benzeri mutfak bezine koyup, altına akan suyuna değmeden süzülebileceği bir kaba koyun ve buzdolabında 24 saat bekletin. 24 saatin sonunda hazırlarıyla aynı lezzet ve kıvamda mascarpone peyniriniz hazır olacak. Kullanmadan önce (dilerseniz) çırparak yumuşacık bir kıvama getirin. Kapaklı bir kap içinde buzdolabında 3-4 gün saklanabilir. Adaptasyon; Island vitless.   Nisan 2011

 Ev yapımı mascarponeli tiramisu tarifimi buradan okuyabilirsiniz.




Bu tarifim Lezzet Dergisi'nde (Ekim 2012) yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder