1 Aralık 2018 Cumartesi

Havuç kvass

Havuç kvass

 
Probiyotik yiyecek ve içecekler mide ve bağırsak dostudur. Mevsiminde olan sebze ve meyveleri bu şekilde kullanmak sağlığımızı en kolay şekilde korumaya yardımcı olur. Daha önce pancarkvass tarifi vermiştim. Havuç kvassta biraz portakal, biraz zencefille lezzetlendirilerek aynı şekilde hazırlanıyor. Bu tarz probiyotik gıda ve içecekler hazırlarken en dikkat edilmesi gereken şey kullandığınız malzemelerin, ellerinizin ve hazırladığınız ortamın çok temiz olması. Aksi takdirde faydalı bakteriler yerine zararlı bakterilerle uğraşmak zorunda kalırsınız. Şimdiden afiyet olsun.

Havuç kvass tarifi
Malzemeler:
  • 5-6 adet orta boy havuç 
  • 2 cm zencefil (istenirse) 
  • 5 büyük şerit portakal kabuğu (sebze soyucusu ile soyulmuş)
  • 2 çay kaşığı deniz tuzu 
  • ¼ cup peynir altı suyu
  • yeteri kadar içme suyu

Hazırlanışı:
  • Sebzeleri iyice yıkayın, Mutlaka temiz içme suyu ve steril edilmiş kavanoz kullanın. 
  • Yuvarlak ya da şeritler halinde kesilmiş havuç, dilimlemiş zencefil (istenirse) ve portakal kabuğunu 1 litrelik kavanoz içine koyun.
  • Tuz ve peynir altı suyu ekleyin ve kavanozun geri kalan kısmını üstten iki parmak boşluk kalacak şekilde su ile doldurun.
    Kavanozu sreç filmle iyice kapatın ve karıştırmak için iyice çalkalayın.
  • Sıcaklığa bağlı olarak 2 ila 4 gün fermente etmek için sıcak bir yere koyun. Fermente olduktan sonra fazla bekletmeyin. Portakal kabuğu da zencefil de uzun süre beklediğinde acılaşmaya başlayıp, lezzetini bozar.
  • İlk iki günün ardından tadına bakın ve beğeninize göre fermente olmasına izin verin.
  • Hazır olan kvassı süzerek temiz bir şişeye alın ve tüketene kadar buzdolabında saklayın. Kalan havuçların üzerine yaptığınız kvasstan bir çay bardağı koyup, temiz su ekleyerek ikinci parti kvass hazırlayabilirsiniz.
  • Zencefil kullanımı isteğe kalmış. Hiç kullanmayabilir ya da daha az kullanabilirsiniz. Deneyerek karar verebilirsiniz. Orijinal tarif; Helloglow.co    Kasım 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder