1 Aralık 2018 Cumartesi

TOZHANEYE AKTAR

Soğan tozu, sarımsak tozu ve limon kabuğu tozu

Mutfakta işleri çabuklaştırmak ve daha lezzetli yemekler için bu tür çeşnileri çok fazla kullanırım. Her türlü yemek, et ve sebze marinesinde hatta hamur işlerinde kullanmak için elinizin altında hazır bulunacak bu yeni aromalı baharatları eminim sizler de severek kullanacaksınız. Özelliklelimon kabuğu tozu hem tatlı, hem tuzlu tariflerde kullanmak için çok pratik oluyor. Evde yaptığınız soğan tozu ve sarımsak tozunu her türlü et marinesinde, hamur işlerinde ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Hepimizin çok kez başına geldiği gibi, özellikle tam yemeğe otururken lazım olan bir diş sarımsak için markete ya da komşuya koşturmadan elinizin altındaki hazırsarımsak tozu eminim sizi de memnun edecektir. Aynı tarifle kırmızı dolmalık biberleri ve kereviz saplarını da kurutup, salamuralık kalın tuz ile çekerek değişik lezzetlerde baharatlar hazırlayabilirsiniz. Daha fazlası damak zevkinize ve hayal gücünüze kalıyor.

Sarımsak tozu tarifi;
  • Dilediğiniz kadar sarımsağı temizleyip, dişleri mümkün olduğu kadar ince dilimler halinde doğrayın. Sonra ince bir tülbent içinde bir süzgece koyup kurutun. Eğer açık havada kurutucak bir mevsimde değilseniz aynı şekilde bir iki gün beklettikten sonra fırında (100 derece gibi) çok düşük ısıda kontrol ederek (rengi kahverengileşmemeli) kurutun. İyice kuruttuğunuz ya da fırınladığınız sarımsakları bir baharat öğütücü de, doğrayıcı da ya da havan içinde ezerek toz haline getirin. Dilerseniz hazırladığınız sarımsak tozunu bir tepsiye yayarak bir iki gün daha havalandırın ve sıkı kapaklı kavanozda saklayın.

Dikkat edelim!
  • Sarımsakların içten yeşil filiz vermemiş olmasına dikkat edin.
  • Sarımsak kokulu bir sebze olduğu için kış mevsiminde fırında kurutmak daha iyi olacaktır.
  • Hazırlaması çok kolay olduğu için, iyi saklanmadığı takdirde, bütün baharatlar gibi bekledikçe aromasında ve lezzetinde kayıplar olacağını düşünerek küçük miktarlarda hazırlamanızı öneririm. 


Limon kabuğu tozu tarifi;
  • Limonları iyice yıkayıp kabuklarını kuruladıktan sonra, kabukların iç kısımdaki beyazlarını almamaya dikkat ederek soyabildiğiniz kadar incecik soyun. Sonra bir süzgeç içinde üzerini ince bir tülbentle örterek kurutun. Kururken bütün mutfağınız mis gibi limon kokacak. Birkaç gün içinde kabuklar kuruyup şekil değiştirmeye başlayınca çok düşük bir ısıda (100 derece gibi) fırında gözünüzü üzerinden ayırmadan, kenarları hafiften altın rengi olmaya başlayana kadar kadar kurutun. Kuruyan kabukları yine bir baharat öğütücü de (doğrayıcı da ya da havan içinde) ezerek toz haline getirin. Havanda biraz uğraşmalı olsa da kabuklar çıtır çıtır oduğu için çok kolay toz haline geliyor.)
  • Hava almayacak bir kavanozda, buzdolabında birkaç ay saklayabilirsiniz. Hazırlaması çok kolay olduğu için yine iyi saklanmadığı takdirde bütün baharatlar gibi bekledikçe aromasında ve lezzetinde kayıplar olacağı için küçük kavanozlarda hazırlamanızı tavsiye ederim.
  • Biraz salamura deniz tuzu ile karıştırarak birlikte çekerseniz; et, tavuk, balık marine ederken (kırmızı biberli tuz gibi) sade tuz yerine kullanır, etlerinize çok özel bir lezzet katmış olursunuz.


Soğan tozu tarifi;
  • İstediğiniz kadar soğanı (mesela 3-4 adet) yarım ay şeklinde çok çok ince doğrayın. Büyükçe bir süzgeç içine tülbent koyup üzerine soğanları yayın. Tülbent ıslandıkça değiştirin. Soğan sarımsaktan daha sulu olduğu için daha çok su bırakacak ve daha geç kuruyacaktır. Açık havada kurutmayacaksanız, yağlı kağıt serilmiş tepsi içine yayarak fırında 100 derecede (arada karıştırıp kontrol ederek) suyunu kaybedip tıkır tıkır olana kadar kurutun. Mutfak robotundan geçirip steril edilmiş kavanozlarda saklayabilirsiniz.
  • Soğan tozunu da sarımsak tozunu da yaparken biraz deniz tuzu ile karıştırıp çekebilirsiniz. Kullanırken içindeki tuz miktarını göz önüne alarak yemeğinize tuz koymadan önce tadını kontrol etmeyi unutmayın.    Aralık 2011



Bu tarifim Lezzet Dergisi'nde (Ekim 2012) yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder